Kútfúrás szakszerűen
Hétköznap: 8:00 - 18:00, hétvégén megegyezés szerint
Forduljon hozzánk bizalommal, várjuk hívását!
Kútfúrás szakszerűen

A kutak egyik talán leghíresebb képviselője az artézi kút. Ismerkedjünk meg velük kicsit közelebbről!

Mi is az az artézi kút?

A kutakon belül megkülönböztetünk talajvíz gyűjtésére szolgáló kutakat, illetve mélyfúrású kutakat. Az artézi kutak olyan mélyfúrású kutak, amelyeknek vize a mélyebb rétegekben lévő magas nyomás miatt önmagától is a felszínre tör.

Első artézi kút

Az artézi kút nevét arról a helységről, pontosabban grófságról kapta, ahol az első ilyen típusú kutat hozták létre. Az első artézi kút 1126-ban az Artois-i Grófságban látta meg a napvilágot Franciaországban. A tartomány és az uraság előtt tisztelegve neve a mai napig magában rejti és őrzi szülőhelyét

Artézi kutak itthon

Az első hazai artézi kutak Zsigmondy Vilmosnak köszönhetik létrejöttüket, aki a XIX. század közepe fele megindította Magyarország első artézi kútjának fúrását és munkálatait. Ennek a remek szakembernek adhat hálát mai nemzedékünk például a margitszigeti és a komáromi artézi kutakért is.

Ha érdekli a kútfúrás…

Amennyiben egy ideje már ábrándozik egy saját kútról otthona közelében, de eddig nem mert belevágni, megválaszolatlan kérdései vannak, akkor engedje meg, hogy segítségünket nyújtsuk. Szakképzett munkatársaink minden kérdésére szakszerű válasszal szolgálhatnak, forduljon hozzánk bizalommal, állunk rendelkezésére!