Kútfúrás szakszerűen
Hétköznap: 8:00 - 18:00, hétvégén megegyezés szerint
Forduljon hozzánk bizalommal, várjuk hívását!
Kútfúrás szakszerűen

A népmesék, a festészet és a magyar történetírás gyakran visszatérő szereplője a gémeskút. Ha érdekli, hogy is alakultak ki ezek a nagyon hasznos szerkezetek, tartson velünk!

Egy kis történelem...

Ha a gémeskút kialakulásáról szeretnénk olvasni, akkor jó pár évet vissza kell barangolnunk az időben. A tudomány mai állása szerint a gémeskutakhoz hasonló elődeik Kr.e. 2000 körül kezdték meg földi életüket Mezopotámiában. A gémeskút géméhez hasonló szerkezetet ebben az időben nemcsak kutakhoz építették, nyugodt szívvel használták víznyeréshez a folyópartokon is. 

Itthoni megjelenése

A gémeskút mezopotámiai premieréhez képest jóval később jelent meg. A szakemberek körében az a legnépszerűbb elmélet, hogy a török hódoltság idején érte el Magyarországot ez a technológia. Érdemes megemlíteni, hogy a nagyon sokáig közkedvelt eszközről és szerkezetről beszélünk, hiszen néhány évtizeddel ezelőttig népszerűsége töretlen volt a mezőgazdasággal foglalkozó emberek között.

Hogyan használták a gémes kutat elődeink?

A gémeskutak leggyakrabban magánterületeken, az udvarokban kerültek kialakításra. Előfordultak azonban olyan gémes kutak is, amelyek közös használatot voltak hivatottak szolgálni. A gémeskút kifejezés elhangoztával sokunk előtt egy legelőn álló gémes kút rémlik fel, ami nem is véletlen. Azokon a területeken, ahol meghaladta az átlagos mennyiséget, például a réteken és legelőkön iker gémeskutakkal is találkozhattak az emberek, amiknek segítségével jóval nagyobb mennyiségű vizet lehetett kitermelni.

Szeretne saját kutat?

Amennyiben rövid kis beszámolónk megihlette és elhatározta magát a régóta áhított kút mellett, akkor ne habozzon! Szakképzett munkatársaink lételeme a biztonságos, precíz és lelkiismeretes munka, így ügyfeleinket csalódás vagy kellemetlenség semmiképp sem érheti. Forduljon hozzánk bizalommal, szakembereink várják hívását!