Kútfúrás szakszerűen
Hétköznap: 8:00 - 18:00, hétvégén megegyezés szerint
Forduljon hozzánk bizalommal, várjuk hívását!
Kútfúrás szakszerűen

Ha kutat szeretne, de nincs túlságosan otthon a kútfúrást, illetve a kutakat érintő kérdésekben, akkor érdemes körülnéznie cikkeink között, ahol sok mindent megtudhat ezekről a témákról.

A kút részei

A kút felső részét kútfejnek szokták nevezni. A kútfej megjelenése a rendeltetésétől, az építés idejétől és módjától, valamint az építéskor rendelkezésre álló anyagoktól függően változik. Egy kézzel ásott kút úgy nézhet ki, mint egy kőfallal körülvett mély lyuk. A legtöbb kút azonban általában 5–25 centiméter átmérőjű csőnek tűnik, amely a talaj felett rövid távolságra, jellemzően 60 centiméternél kevesebb van.

Kútrészek

Hideg éghajlaton a kútfejet kútház vagy szivattyúház boríthatja, hogy ezzel minimalizálják a fagyos időjárás okozta lehetséges károkat. Ha egy kutat olyan területen építenek, ahol a föld feletti szerkezet problémát okozhat, például egy úton, akkor a kút feje boltozatban lehet. A boltozat általában erős cementpadlóval rendelkezik, lefolyóval, cementfalakkal és acél felülettel. A kút tipikus alkatrészei közé tartozik az egészségügyi tömítés, a ház, a ház tömítése, a kút szita és a szivattyú.

A kútvíz megóvása

Az egészségügyi tömítés a kút felső burkolata. Feladata, hogy a rovarokat, apró állatokat, szennyeződéseket és törmelékeket ne érje be a kútba, és ne szennyezze a víztartót. Ennek a sapkának általában van egy hozzáférési nyílása, amely lehetővé teszi az időszakos vízszintméréseket, és lehet egy átvilágított légzőcsöve, amely lehetővé teszi a légnyomás kiegyenlítését, amikor a vízszint emelkedik és csökken a kútban.

Kútburkolat

A burkolatnak számos fontos funkciója van. Ez egy olyan vezeték, amelyet a kút lyukjának nyitott tartására használnak puha vagy nem konszolidált geológiai képződmények között. Általában minden szivattyúmechanizmus támogatásához szükséges keret. A burkolat tömítésének szerves része, amely úgy van kialakítva, hogy megakadályozza a felszíni és a sekély talajvíz kútba jutását és a mélyebb vizek lebontását.