Kútfúrás szakszerűen
Hétköznap: 8:00 - 18:00, hétvégén megegyezés szerint
Forduljon hozzánk bizalommal, várjuk hívását!
Kútfúrás szakszerűen

Egy kút építésével kapcsolatban mindig sok kérdés merül fel. A következő néhány sorban a felmerülő kérdésekre igyekszünk választ adni.

A kút elhelyezése

Az első dolgunk, hogy eldöntsük,  hová kerüljön a kút. A fontos szempontok közé tartozik a lehetséges szennyeződések távolságának maximalizálása, a gépekhez való hozzáférés és az ingatlan jövőbeni felhasználása. A szeptikus rendszerek, a hulladékkezelő vezetékek, az állateledelek és az eltemetett üzemanyagtartályok mind ronthatják a talajvíz minőségét. A kutaknak mindig legalább 1,5 méterre kell lenniük bármely építési helytől, olyan területen, ahol a jövőben meg lehet őrizni a hozzáférést, ha javítás, átalakítás vagy költözés szükséges.

Építkezés

A kielégítő kút kialakításának számos módja van. A rendeltetésszerű használat és a helyi geológia általában meghatározza, hogy mely módszerek működnek egy adott területen. Néhány általános építési módszer közé tartozik az ásás, a vezetés és a fúrás. Egy ásott kutat úgy építenek meg, hogy egy lyukat ásnak ki egy víztartó zónába, egy burkolatot leeresztenek a víztartóba és megépítik a tömítést.

Tömítés

Függetlenül attól, hogy melyik módszert alkalmazzák, mindig ügyelni kell a burkolat tömítésének kialakítására. A nem megfelelően lezárt kutak széles területen szennyezhetik a vizet. A burkolattömítés kialakításához a kútépítő túlméretezett lyukat hoz létre a tervezett tömítési mélységig. Ezután a burkolatot behelyezzük, és a gyűrűt (a burkolat és a föld közötti helyet) megtöltjük a tömítőanyaggal.

A kút kialakítása

A kút fúrása és a fizikai alkatrészek felépítése után a kutat ki kell alakítani. A kút kialakításának célja a kimeneti kapacitás maximalizálása. Ez általában úgy történik, hogy felváltva pumpálják a kutat és a furatba kerülő vizet, hogy az iszapot és a homokot a képződésből lemossák és nagyobb áramlási sebességre nyissák. Egy megfelelően kialakított kút megfelelő mennyiségű homokot és iszapmentes vizet fog termelni.