Kútfúrás szakszerűen
Hétköznap: 8:00 - 18:00, hétvégén megegyezés szerint
Forduljon hozzánk bizalommal, várjuk hívását!
Kútfúrás szakszerűen

Amennyiben kútfúráson töri a fejét és szeretne néhány információt szerezni a kútfúrás rejtelmeiről, akkor érdemes elolvasnia írásunkat!

A kútfúrás alternatívái

A jól működő kút kialakításának számos módja van. A rendeltetésszerű használat és a helyi geológia általában meghatározza, hogy mely módszerek működnek egy adott területen. A néhány általános építési módszer közé tartozik az ásás és a fúrás. Egy ásott kutat úgy építenek meg, hogy egy lyukat ásnak egy víztartó zónába és kialakítjuk a kutat.

Ásott kutak

Az ásott kutak általában olcsóbbak, de csak a felszínre korlátozódnak, ami lehet, hogy nem elegendő a megfelelő minőségű bőséges vízmennyiség biztosításához. A nagyméretű lyuk ásása vagy megnövekedése után a tömítés későbbi elhelyezése érdekében a kútépítő addig hajtja a szerelvényt a földbe, amíg a perforációk be nem hatolnak egy víztartóba; aztán kiönti a tömítést. A legtöbb kutat kútfúró berendezéssel építik ki. 

Kútfúró gép

Az kútfúráshoz használatos gépek között néhány nehéz szerszámokat használ, ugyanazon a ponton ismételten leejtve, hogy meglazítsa, megrepessze és porlassza a földet, hogy az aztán egy vödörrel kiemelhető legyen a lyukból. Száraz képződmények esetén vizet adhatunk a lyukhoz, amely a dugványokat szuszpenzióban tartja, így könnyebben felemelhetők. A vödör egy hosszú henger, amelynek alján egyirányú szelep van felszerelve. 

Kútfúrók

A forgó fúrók edzett fúrókkal vágják át a földet. Sűrített levegőt, vizet vagy speciális vizes alapú folyadékot neveznek fúróiszapnak, hogy felfüggesszék a dugványokat és felemeljék azokat a lyukból. Ez az iszap általában a fúrószár belsejében kényszerül lefelé, a fúrólyuk mellett, ahol felveszi a dugványokat. A fúróiszap is segíti a lyuk nyitva tartását, és egy gátat képez a lyuk belsejében.