Kútfúrás szakszerűen
Hétköznap: 8:00 - 18:00, hétvégén megegyezés szerint
Forduljon hozzánk bizalommal, várjuk hívását!
Kútfúrás szakszerűen

A kút kiásásával nem ér véget a kútfúrással kapcsolatos teendők sora, ismerjük meg együtt, hogy milyen munkafolyamatokkal kell még számolnunk, ha kútfúrásra szeretnénk adni fejünket!

Fertőtlenítés

A kút felépítési folyamata általában baktériumokat vezet be a kút furatába. Az építkezés befejezése után a kút burkolatát, kútfuratát és az állóvizet sterilizálják, általában klór- vagy hipoklorit-oldattal. Amennyiben a fertőtlenítő elvégezte és befejezte a kút sterilizálását, a kutat átöblítették, és az édesvíz biológiai és kémiai tisztaságát általában megvizsgálták, a kút használatba vehető.

Tömítőanyagok

Ahol a talaj beomlásra hajlamos, szükség lehet egy másik ideiglenes burkolatra, hogy a lyukat nyitva tartsák. Ha a tömítési mélység sekély (kevesebb, mint 18 méter, és a tömítési területen kevés az állóvíz), akkor egy speciális agyagfajta használható tömítőanyagként. A száraz forgácsot vagy pelletet lassan öntik a gyűrű alakú térbe a burkolat és a természetes képződés között. A másik gyakori tömítőanyag a cementhabarcs, amely hasonló a kavicskomponens nélküli betonhoz. Ezt a finomszemcsés cementet a gyűrű aljába pumpálják, amíg el nem éri a földfelszínt.

Kút javítása 

Idővel a régi és nem megfelelően felépített kutak romlani fognak. A földtulajdonos felelős az ingatlanán lévő kutakért. A hibás tömítésű vagy valamilyen oknál fogva nem jól működő kutak kimeríthetik vagy szennyezhetik az erőforrást. Az eredeti építési módoktól és az alkalmazott anyagtól függően a hibás kutat szakképzett kútépítő javíthatja. Sok esetben könnyebb és olcsóbb végleg elengedni hibás kutat, mint megjavítani.

Tesztelés

A kivitelezés befejezése után kútpróbát hajtanak végre, hogy meghatározzuk a kút vízképző képességét az idő múlásával. Ez történhet szivattyúval vagy sűrített levegő fúvásával a kút furatába. Az 1 órás tesztet a kút értékeléséhez szükséges minimális időtartamnak tekintik, a 4 és 24 órás tesztek megbízhatóbbak. Ez az információ a kút hasznosságának a kívánt célra és a szivattyú méretének meghatározásához szükséges.