Kútfúrás szakszerűen
Hétköznap: 8:00 - 18:00, hétvégén megegyezés szerint
Forduljon hozzánk bizalommal, várjuk hívását!
Kútfúrás szakszerűen

Egyáltalán nem véletlen, hogy a kútfúrást szigorú szabályok övezik. Laikusként az ember nem tudhatja, hogy milyen minőségű és mennyiségű talajvíz található telkén, így nagyon fontos, hogy hozzáértő segítségét kérje mielőtt kútfúrásra adná a fejét.

Vízkút

A vízkút az a kút, amelyet vízkitermelés céljából használnak. Azokat a kutakat, amelyek feltárása után a víz természetes módon áramolhat a felszínre, artézi kutaknak nevezzük. A vizet azonban általában szivattyúzni kell a kútból. A legtöbb kút függőleges, de lehet vízszintes vagy ferde is. A vízszintes kutakat általában a parti szűrésben használják, ahol felszíni víz van a meder üledékein.

A legrégebbi kutak

A legrégebbi ismert kutak, a qanatok, amelyek kézzel ásott vízszintes aknák, s a mai Perzsa birodalom hegyeibe találhatók, Iránban. Néhány kutat nem a talajvíz megszerzésére használnak, remek pédák erre az olaj és gázkutak. A kútszerű aknák ásására a felszín alatti viszonyok, a sekély vízelvezetés és a hulladék ártalmatlanításának vizsgálatára szolgálnak.

A kút helye

A kút helyét elsősorban a kút célja határozza meg. Iváshoz és öntözővíz-termelő kutak helyét,  elsősorban a talajvíz minősége és a hosszútávú talajvíz ellátás határozza meg. A hidrogeológiai vizsgálatot annak megállapítására, hogy a kutat milyen minőségben és hol kell elhelyezni, mindig egy hozzáértőnek kell elvégeznie.. Az ivóvízhez alkalmazandó vízminőségi kritériumokat a helyi vagy állami ivóvízminőségi előírások szabják meg.

Szivattyúzás

A szivattyúzási követelmények teljesítéséhez elegendő talajvíznek kell rendelkezésre állnia a kutakban. A mezőgazdasági termelői kutakhoz tartozó szivattyúzási sebességi követelmények körülbelül 500 és 4000 gallon / perc (gpm) között mozognak. Az egyéni, otthoni kutaknak jóval kevesebb igényt kell kielégíteniük.. Annak megállapításához, hogy a kívánt mennyiségű talajvíz rendelkezésre áll -e egy adott helyen, és hogy van-e minősége megfelelő -e, a fúrók és a talajvízre szakosodott szakemberek adhatnak választ.